معاون اول قوه قضاییه گفت: نقش وکیل و قاضی در احقاق حق، کشف حقیقت و انطباق با قانون و استفاده خوب از مستندات موجود سنگین است. همچنین نقش وکیل در زمینه کشف حقیقت، روشن کردن مجهولات، استیفای حق، حکم درست قاضی و خروج قاضی از غفلت بسیار مؤثر است.
حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژهای، در نشست کارآموزان وکالت استان تهران ضمن گرامیداشت دهه کرامت از بانیان برگزاری نشست قدردانی کرد و گفت: انسانها در طول تاریخ با هر ایده، نگاه، ایدئولوژی و جهان بینی تشنه عدالت بوده و هستند.
وی با تاکید بر اینکه انسان فطرتا عدالتخواه است، بیان داشت: همه ما میدانیم که تحقق عدالت و برقراری آن آسان نیست چرا که همه از خود باید شروع کنند. اگر چنانچه از خود شروع نکنیم نمیتوانیم عدالت را اجرا کنیم لذا اول باید عدالت را در وجود خود ملکه کنیم در غیر این صورت تحقق عدالت سخت خواهد بود.
حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژهای گفت: اگر بخواهیم عدالت را محقق کنیم باید نقشها و رابطهها تعریف و تنظیم شود.
معاون اول قوه قضاییه ادامه داد: از جمله کسانی که در تحقق عدالت سهیم هستند و نقش دارند قاضی و وکیل هستند. باید نقش، رابطه و مرز وظایف هر کدام را تعریف کنیم و همدل و همراه برای تحقق احقاق حق اجرای عدالت باشیم.
حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژهای به ذکر خاطرهای پرداخت و گفت: در نامهای که اخیرا دو نفر از اعضای عالی کانون و مرکز نوشته بودند احساس کردم با اینکه این دو مسئول دو مسئول عالی هستند، اما برداشت من از آن دو عبارت و کلمه خوب نبود. یک جمله این بود که وکیل وظیفه اش آن است به هر طریقی بر حریفش فائق شود درحالیکه اعتقاد ما این نیست که وکیل به هر طریقی بر رغیب خود فائق آید.
وی تاکید کرد: نقش، جایگاه، شان و استقلال وکیل و قاضی مشترکات فراوانی دارد اما وکیل در مقام دفاع کاملا باید مستقل باشد، همچنین که قاضی در مقام قضاوت کاملا باید مستقل باشد.
معاون اول قوه قضاییه ادامه داد: اگر گفتیم قاضی مستقل است به این معنا نیست که هیچ گونه نظم، نظارت، آموزشی در کار او نیست. قاضی نیاز به مشورت، نظارت، قانون و مقررات دارد.
حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژهای با بیان اینکه وکیل باید در مقام دفاع استقلال داشته باشد، ادامه داد: برای قاضی و وکیل آسیبهایی وجود دارد.
وی افزود: قاضی بی طرفی خود را باید در مقام رسیدگی حفظ کند و وکیل هم به نوعی این وظیفه را برعهده دارد. اینگونه نیست که وکیل به هر طریقی که شده موکل ناحق خود را پیروز کند. وکیل نمیتواند این کار را کند و اگر این کار را انجام داد از لحاظ قانونی و شرعی عهد، اخلاق، سوگند و امانت را رعایت نکرده است.
حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژهای تصریح کرد: اگر امروز به این قائل باشیم که یک قاضی باید آن جایگاه انبیا و خلیفه الله را داشته باشد، خود قاضی باید به علم، اخلاق، امانت داری و رازداری و تکلیف بر اساس قانون و شرع عمل کند. اگر این امور را خود قاضی و دستگاه مربوط به وی رعایت کرد آن شان حفظ میشود و ارتقا پیدا میکند و در خصوص وکیل نیز همینطور است.
وی با تاکید براینکه شانیت را باید از خود آغاز کنیم، گفت: اگر به وکالت، شبیه کسب و کار نگاه کردیم، دیگران نیز همین نگاه را خواهند داشت. اگر به شغل قضاوت و وکالت به عنوان یک کسب و کار نگاه کردیم اولین کسی که این جایگاه را تنزل داده خودمان هستیم.
معاون اول قوه قضاییه با اشاره به نقش وکیل و قاضی در اجرای عدالت و احقاق حق گفت: نقش وکیل و قاضی در احقاق حق، کشف حقیقت و انطباق با قانون و استفاده خوب از مستندات موجود سنگین است. همچنین نقش وکیل در زمینه کشف حقیقت، روشن کردن مجهولات، استیفای حق، حکم درست قاضی و خروج قاضی از غفلت بسیار مؤثر است.
حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژهای ادامه داد: امروز با این نگاه بهترین معاضد برای قاضی، وکیل است. وکیل میتواند به معنای واقعی در تحقق عدالت یک پایه اصلی باشد. اگر هم قاضی و هم وکیل به شرایطی که تعهد کرده اند عمل کنند حقیقتا دو بال هستند که میتوان با آنها پرواز کرد و به هدف رسید.
وی خطاب به کارآموزان وکالت اظهار کرد: به دانستههای خود در حوزه و دانشگاه اکتفا نکنید چراکه بسیاری از مسائل روزبهروز تغییر میکند، در نتیجه از کلاس آموزشی استقبال کنید و حتی بیشتر از کلاس آموزشی، دنبال پژوهش باشید.