قاضی حسینزاده در ابتدای این دادگاه گفت: این پرونده با دادخواهی ۴۰۲ نفر خواهان، علیه ۴۲ نفر از جمله دولت آمریکا و مقامات آن به خواسته مطالبه مادی، معنوی و تنبیهی در حال رسیدگی است. پرونده حاضر متشکل از ۳ کلاسه است، کلاسه اول با دادخواهی ۵۸ نفر از خانواده شهدا و جانبازان حادثه تروریستی مورخ ۴ آبان ماه سال ۱۴۰۱ در حرم حضرت شاهچراغ (ع)، کلاسه دوم با دادخواهی ۱۸ نفر در خصوص حادثه تروریستی دوم حرم شاهچراغ (ع) در مورخ ۲۵ مرداد سال ۱۴۰۲ و کلاسه سوم با دادخواهی ۲۴۸ نفر از افرادی که از این دو حادثه تروریستی دچار ضرر معنوی شدهاند، تشکیل شده است.
قاضی ادامه داد: دادگاه حقوقی تهران براساس قوانین موجود خود را صالح و شایسته رسیدگی به این پرونده میداند.
وی گفت: بر اساس ماده ۱ و بند ۱ و ۲ از ماده ۶ قانون صلاحیت محاکم دادگستری جمهوری اسلامی ایران برای رسیدگی به دعاوی مدنی علیه دولتهای خارجی، قوه قضاییه خود را مکلف به استماع و رسیدگی تام به دعاوی اتباع ایرانی و افرادی که در استخدام دولت هستند علیه اقدامات منتهی به فوت و جرح دولتهایی که علیه این اتباع اقدام میکنند، میداند. بر اساس اینکه دولت آمریکا به کرّات مصونیت قضایی مسئولین قضایی و اجرایی ما را نقض کرده و ما بر اساس قانون اقدام متقابل خود را صالح به رسیدگی میدانیم.
قاضی حسینزاده تاکید کرد: بر اساس بند ۹ و ۱۰ قانون الزام دولت به پیگیری جبران خسارات ناشی از اقدامات و جنایات آمریکا علیه ایران و اتباع ایرانی، دولت و قوه قضاییه مکلفند اقدامات تحقیقی و تعقیبی لازم را نسبت به استماع دادخواهی اتباع ایرانی در خصوص اقداماتی دولت خوانده علیه اتباع ما انجام داده رسیدگی و استماع کند. همچنین بر اساس ماده واحده قانون تشدید مقابله با اقدامات تروریستی دولت آمریکا مصوب سال ۱۳۶۸ رئیسجمهور و قوه قضاییه مکلفند اقدامات قانونی لازم را برای احقاق حق ایران اتباع ایرانی در قبال جنایات دولت آمریکا علیه دولت و اتباع ما انجام داده مدنظر قرار دهد.
قاضی حسینزاده بیان کرد: قوه قضاییه به صورت اخصّ مکلف است اقدامات قانونی لازم برای صیانت از اتباع ایرانی را فراهم کند و پرونده حاضر یکی از مصادیق صیانت از حقوق ایرانیان تلقی میشود.
وی افزود: بر اساس قانون اقدام متقابل علیه دولت آمریکا، قانونگذار صراحتاً دولت خوانده و سردمداران آن را تروریست تلقی کرده. همچنین با توجه به قانون مبارزه با تروریسم مصوب مجلس شورای اسلامی هرگونه شکنجه، ایراد ضرر و آسیب، آدمربایی و … مصداق بارز اقدام تروریستی تلقی میشود، لذا با استناد به این قانون دادگاه به تعقیب حقوق حقوقی خواندگان اقدام میکند.
در ادامه وکیل از طرف جمعی از خواهان پرونده به بیان اظهارات و ادله خود مبنی بر دست داشتن دولت آمریکا در تشکیل وحمایت از گروهک تروریستی عامل حادثه شاهچراغ پرداخت و چند تن از شاهدان روز حادثه و خانواده شهدا و جانبازان این حادثه را در جایگاه شهود حاضر و اظهارات آنها در دادگاه ثبت و ضبط شد.
پس از شنیده شدن دفاعیات و اظهارات شهود، قاضی حسین زاده بیان کرد: نکاتی را در پایان جلسه دادرسی رسیدگی به دادخواهی خانوادههای معظم شهدا و جانبازان حادثه تروریستی شاهچراغ به طرفیت دولت آمریکا و مسئولین آن متذکر میشویم. نکته اول اینکه بر اساس گزارش مدیر دفتر دادگاه به شرح مضبوط و مندرج در پرونده برای تمامی خواندگان اعم از حادثه اول و دوم حرم مطهر شاهچراغ نسخههای ابلاغیه ارسال و نسخه ثانی واصل شده است لذا خواندگان از جلسه دادرسی امروز کاملاً مطلع و مستحضر هستند و حسب گزارش، هیچ دفاعیهای به دادگاه ابراز و ارائه نکردهاند.
وی افزود: نکته دوم این است که دادگاه پس از تقدیم دادخواست توسط خواهانها و ثبت پرونده در شعبه دادرسی و نیز جلب تشریفات، استعلامات لازم را از ضابطین و نهادهای مربوطه انجام داده و مستندات مطالعه، بررسی و ضبط شدهاند. بر اساس دلایل اجمالی و نیز متعاقبا تفصیلی که انجام شد دولت خوانده اقدامات قابل توجهی در تآسیس گروهک تروریستی مسئول حادثه در شاهچراغ انجام داده است. بخشی از این مستندات را وکیل خواهان در جلسه دادرسی به نمایش گذاشت و آن اقرار مقرون به واقع رئیسجمهور دولت خوانده است که به صراحت اذعان میدارد این گروهک تروریستی را ما ایجاد کردهایم و در کنار ادله دیگری که تمام آنها متقن و محرز است، تحقیقات اجمالا ادامه خواهد داشت.
قاضی در پایان جلسه گفت: ختم جلسه اعلام میشود و در مهلت قانونی رای صادر خواهد شد.