روابط عمومی مرکز-اداره معاضدت یکی از ادارات تابعه مرکز وکلا،کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضائیه می باشد که مستقیماً زیر نظرریاست محترم مرکز فعالیت می کند. مأموریت و اقدامات انجامی در این اداره در راستای اجرای ماده ۱۸۷ برنامه سوم توسعه و احیای حقوق عامه از قبیل ارائه خدمات حقوقی رایگان می باشد.
“عزالدین سلیمانی” رئیس اداره معاضدت،وکالت تسخیری و اتفاقی، در توضیح شکل گیری این اداره و فعالیت آن بیان داشت:
معاضدت سابق براین یک بخش در مرکز بود، و از سال ۱۳۹۸ تا ۱۳۹۹ به شکل یک کمیسیون کشوری و بعد از آن به اداره ارتقا پیدا کرد و در حال حاضر یک اداره کشوری تحت عنوان “اداره معاضدت، وکالت تسخیری و اتفاقی” است. این اداره به صورت کشوری بر کلیه مراکز وکلا و ۳۱ کمیسیونی که در سطح استان ها فعالیت می کنند نظارت دارد. عملکردها را رصد و گزارش کارها را جمع آوری و اطلاعات را پایش می کند.
به طور کلی فعالیت های اداره معاضدت در چند بخش خلاصه می شود:
یکی «انجام مشاوره های حضوری در دادگستری ها و سایر مراجع قضایی» است که با تعامل و هماهنگی با دادگستری ها انجام می شود. به این صورت که مراجعین دستگاه قضایی زمان ورود به مراجع و دادگستری ها به واحد معاضدت قضایی ما مستقر در مجتمع های قضایی مربوطه مراجعه می کنند و مشاوره حقوقی رایگان می گیرند. این اقدام و گرفتن مشاوره از وکلای مجرب ما باعث کاهش ورودی پرونده ها به مراجع قضایی و تسهیل در دسترسی مردم به خدمات حقوقی می شود که مورد تاکید ریاست محترم قوه و رئیس مرکز جناب اقای عبدلیان پور می باشد.
مورد بعدی فعالیت این اداره، «دادن وکیل معاضدتی» به افرادی است که از طریق مراجع حمایتی همچون کمیته امداد حضرت امام(ره)، بهزیستی و خصوصاً از حوزه ایثارگران معرفی می شوند و نیاز به خدمات قضایی دارند. البته خدمات دهی ما به ایثارگران نه از باب اینکه تمکن مالی ندارند، بلکه از باب نگاه ویژه مرکز به این عزیزان و قدردانی از ایثار و رشادت هایی است که برای نظام مقدس جمهوری اسلام انجام داده اند. لذا برای ایثارگران و خانواده آنها مشاوره و وکیل معاضدتی رایگان دراختیارشان می گذاریم.
همچنین یکسری افراد و مراجعین ملاقات های مردمی اداره کل ملاقات های مردمی قوه قضائیه با معرفی نامه مدیرکل ارتباطات مردمی قوه به ما مراجعه می کنند و به این افراد نیز وکیل معاضدتی معرفی می کنیم.
فعالیت دیگر اداره بحث «وکالت تسخیری» است. در این بخش برای افرادی که مراجع قضایی براساس قانون تشخیص می دهند، از طریق کمیسیون معاضدت و طی امور اداری از ما درخواست وکیل تسخیری می نمایند و ما در اختیارشان می گذاریم.
رئیس اداره معاضدت، یکی از مهمترین اقدامات این اداره را “سامانه ۱۲۹” دانست و در توضیح عملکرد آن گفت: افراد از هرکجای کشور که با این سامانه تماس بگیرند براساس تشخیص هوشمند سرور مرکزی ما به شماره های مربوطه وصل می شوند و با وکلای مستقر ما صحبت خواهند کرد و خدمات حقوقی غیرحضوری را دریافت می کنند. ما تاکنون توانسته ایم در ۲۸ استان از ۳۱ استان کشور سامانه ۱۲۹ را راه اندازی کنیم .
به عنوان مثال در “واحد۱۲۹” استان تهران ۱۰ کابین اختصاصی داریم که ۱۰ نفر وکیل مستقر می شوند و پاسخگوی نیازهای مردم هستند. ضمن اینکه باتوجه به حساسیت موضوعات حقوقی و غیر حضوری بودن این خدمات به تمامی استان ها نیز نامه زده ایم که حتماً از وکلای پایه یک مجرب استفاده کنند که مشاوره لازم و قانونی و با کیفیت در اختیار تماس گیرنده قرار دهند. ما در این اداره تمامی مراکزی که در سراسر کشور از طریق سامانه ۱۲۹ درحال خدمت رسانی هستند را به صورت آنلاین رصد می کنیم و بر کار آنها نظارت می شود.
سلیمانی با تاکید بر ارتقای این سامانه در آینده نزدیک گفت: گام دیگری که با موافقت دکتر عبدلیان پور به زودی برداشته خواهد شد، ارائه مشاوره برخط(آنلاین) تصویری برای افرادی است که امکان حضور در مراکز مشاوره حضوری ندارند تا بتوانند از این طریق مشاوره دریافت کنند.
همچنین درصددیم سامانه ۱۲۹ را به صورت شبانه روزی در اختیار مردم قرار دهیم. در بخشی از این ارتقای سامانه سرفصل ها و عناوین مهم حقوقی، کیفری، امورحسبی، خانواده و … را دسته بندی کرده و به وکلای مجرب و قضات با تجربه داده ایم تا پاسخ مفید و مختصر برای این عناوین آماده کنند. ما این پاسخ ها را به صورت صوتی ضبط و بارگذاری می کنیم و زمانی که سامانه بعد از ساعات اداری تعطیل می شود و کارشناسان ما حضور ندارند، این پاسخ های ضبط شده به صورت شبانه روزی در دسترس مراجعه کنندگان تلفنی خواهد بود.
از زمان مدیریت اقای دکتر عبدلیان پور نگاه ویژه تری بر حوزه معاضدت صورت گرفت و مأموریتی که از جانب ریاست محترم مرکز به ما محول شد این است که تا جایی که امکان دارد بتوانیم حوزه کاری معاضدت را توسعه دهیم.
به عنوان مثال ما در حوزه کارشناسی، کارشناس معاضدتی هم داریم و درصدد گسترش آن هستیم تا به صورت سامانه ای هدفمند فعالیت کنند همانطور که در حوزه وکالت ما یک سامانه هوشمند معاضدت را سال گذشته در همایشی سراسری در مازندران راه اندازی کردیم و درحال حاضر کلیه امور معاضدتی در حوزه وکالت از طریق این سامانه هوشمند انجام می شود.
رئیس اداره معاضدت،وکالت تسخیری و اتفاقی مرکز در مورد فعالیت های آماری این اداره گزارشی ده ماهه به شرح زیر ارائه داد:
– تعداد وکلای معاضدتی معرفی شده در سطح کشور ۹۵۰۰ نفر وکیل
– تعداد پرونده های تسخیری که از مراجع قضایی معرفی می شوند ۹۵۰۵ وکیل تسخیری
– تعداد پروانه های وکالت اتفاقی که توسط کمیسیون استان ها صادر شده ۱۴۷ مورد
– تعداد مشاوره های قضایی حضوری در دادگاه ها ۱میلیون و ۱۶۹ هزار و ۵۸۶ نفر
– تعداد مشاوره های تلفنی از طریق “سامانه ۱۲۹” ، ۱۳۰هزار و ۷۶۴ مورد پاسخگویی
راه اندازی بخش “صلح و سازش” در راستای کاهش پرونده های قضایی
عزالدین سلیمانی درمورد فعالیت جدید این اداره با هماهنگی دکترعبدلیان پور گفت: ما تقریباً از نیمه دوم سال گذشته با اجازه ریاست مرکز، یک واحد “صلح و سازش” در اداره معاضدت راه اندازی کرده ایم و هم آن را به تمام استان ها ابلاغ نمودیم تا یک واحد صلح و سازش داشته باشند. این واحد نگاه ویژه به مسائل و مشکلات خانوادگی دارد و برای افرادی که جهت گرفتن وکیل معاضدتی برای طلاق مراجعه می کنند اعمال می شود. ما به صورت ابتکاری بنا را بر این گذاشته ایم که مراجعه کنندگان برای طلاق و مسائل خانواگی که وکیل نیازدارند، الزاماً باید زوجین حضور داشته باشند و یک جلسه صلح و سازش برگزار می کنیم. موارد زیادی بوده که با دعوت ما و حضور در جلسه صلح و سازش واقعاً مشکلات زوجین حل شده و سر زندگی برگشته اند.
دراین جلسه سازش اگر در همین مرکز مراجعین حضور داشته باشند بنده شخصاً به همراه همکاران در جلسه صلح و سازش حضور می یابیم و برپایه اعتقادی که بر حفظ انسجام خانواده داریم سعی بر حل مشکلات زوجین خواهیم کرد.
در راستای تحقق حقوق عامه در بحث معاضدت به دنبال رضایت مردم هستیم
رئیس اداره معاضدت در بحث احقاق حقوق عامه در این حوزه بیان داشت: برنامه حضور در مساجد که به صورت هفتگی در تهران و سراسر کشور که با هماهنگی اداره حقوق عامه مرکز انجام می شود، خروجی کار این دیدارها از روز بعد وارد اداره معاضدت می شود و تمامی افرادی که مراجعه کننده هستند چه در مساجد و چه در کمیسیون های معاضدت حداکثر زمانی که صرف رسیدگی به کار آنها می شود ۱۵ دقیقه می باشد و بر اساس تحقق حقوق عامه معتقدیم که باید مقررات دست و پاگیر اداری کنار رود تا کار مردم سریع و بارضایت انجام شود.
چرا که مراجعین در مساجد اغلب گمان می کنند که این حضور ما تشریفاتی است، اما وقتی پیگیر کارشان می شوند و به اداره معاضدت مراجعه می کنند و می بینند که دلسوزانه کارشان انجام می شود با رضایت از این مرکز خارج می شوند و این نقطه عطفی جهت تحقق حقوق عامه برای ما تلقی می شود.
دروجهی دیگر در راستای تحقق حقوق عامه، ما در سطح کشور یک سری پرونده های کثیرالشاکی داریم که متاسفانه اکثر آنها مربوط به تعاونی مسکن ها و شرکت های متخلف و کلاهبردار است. این افراد اکثراً از طریق جلسات ملاقات مردمی قوه قضائیه و یا حضور در مساجد پیگیر مشکلاتشان می شوند. وقتی این پرونده ها به ما ارجاع می شود، ما با دعوت از نمایندگان آنها جلسات حضوری تشکیل می دهیم و صحبت های آنها را می شنویم مدارک آنها بررسی می شود و هر استانی که پرونده این چنینی باشد بنده از رئیس مرکز استان تقاضای تشکیل یک کمیسیون ویژه می کنم تا مدارک و مستندات آنها بررسی شود و فراخور آن موضوع، وکیلی که مسلط بر این حوزه باشد انتخاب می شود تا کار را پیش ببرد.
ما درصددیم بهترین خدمت به مردم را با صداقت و تکریم به آنها ارائه کنیم. یعنی زمانی که خدمتی را ارائه می کنیم بدون ادعا و منت باشد وقولی که به مردم می دهیم به آن عمل نماییم.
تهیه و تنظیم: حمیدرضا عسگری
عکس: سعید سوئیزی