ماده ۱ – کارشناس استاندارد
کارشناس استاندارد شخصی است حقیقی یا حقوقی که صلاحیت او طبق ضوابط این آییننامه به تأیید مؤسسه استاندار و تحقیقات صنعتی ایران که ازاینپس در این آییننامه مؤسسه نامیده میشود رسیده و پروانه کارشناسی به او اعطاء گردد.
ماده ۲ – شرایط انتخاب اشخاص حقیقی
الف: داشتن درجه دکتری یا معادل آن و دارا بودن سه سال سابقه کار و تجربه در رشته مربوطه
ب: داشتن درجه فوقلیسانس یا معادل آن و دارا بودن پنج سال سابقه کار و تجربه در رشته مربوطه
ج: داشتن درجه لیسانس و دارا بودن هشت سال سابقه کار و تجربه در رشته مربوطه
تبصره
در مواردی که رشته تحصیلی دقیقاً با رشته فعالیت منطبق نبوده لیکن متقاضی دارای تجربه کافی در این رشته میباشد با تأیید رئیس مؤسسه پروانه کارشناسی میتواند اعطاء گردد.
ماده ۳ – مدارک لازم
۱ – گواهی حسن خدمت درصورتیکه متقاضی در دستگاههای دولتی شاغل باشد.
۲ – گواهی عدم سوءپیشینه برای سایر متقاضیان
۳ – تصویر آخرین مدرک تحصیلی
۴ – گواهی وزارت فرهنگ و آموزش عالی یا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی حسب مورد در خصوص ارزش دانشنامهای که از دانشگاههای خارج از کشور صادرشده است.
۵ – گواهی سوابق کار و تجربه در رشته مربوطه
تبصره
کارشناسان مؤسسه در صورت دارا بودن شرایط فوق و دریافت پروانه کارشناسی میتوانند در خارج از وقت اداری به امر کارشناسی استاندارد بپردازد.
ماده ۴ – نحوه انتخاب کارشناس حقیقی
درخواست داوطلبان کارشناسی استاندارد در کمیسیونی مرکب از دو نفر از معاونین مؤسسه به انتخاب رئیس مؤسسه و دو کارشناس فنی خبره که توسط رئیس مؤسسه از بین کارشناسان وزارتخانهها، سازمانها و یا تشکلهای خارج از مؤسسه انتخاب خواهد شد و مدیر تحقیقات و آموزش مؤسسه که سمت دبیری این کمیسیون را عهدهدار خواهد بود مطرح و کمیسیون درخواستهای واصله را بررسی و نظر قطعی خود را جهت صدور پروانه کارشناسی به رئیس مؤسسه تسلیم مینماید.
ماده ۵ – اعطاء پروانه کارشناسی
پروانه کارشناسی استاندارد با امضاء رئیس مؤسسه یا مقام مجاز از سوی ایان صادر و پس از اجرای مراسم سوگند که متن آن ذیلاً درج گردیده به کارشناس اعطاء خواهد شد.
متن سوگندنامه
«اکنونکه با تائیدات الهی به سمت کارشناس استاندارد انتخابشدهام به خداوند متعال و کتاب آسمانی که نزد من مقدس است سوگند میکنم در کلیه اموری که برای کارشناسی به اینجانب رجوع میشود بهراستی و درستی اظهارنظر نموده و نظریات خصوصی را در آن دخالت ندهم و در بررسی و اظهارنظر جانب عدالت و انصاف را نگهدارم و خداوند را در همه حال ناظر و شاهد اعمال خود بدانم»
تبصره ۱:
تمدید یا تجدید پروانه کارشناسی استاندارد موکول به اجرای دقیق وظایف و دستورالعملهای مربوطه و موافقت کمیسیون موضوع ماده ۴ این آییننامه میباشد.
تبصره ۲:
متخصصانی که حسب ضرورت برای تدوین و یا تحقیقات کاربردی از آنان دعوت به عمل میآید در زمان ارجاع کار و انجام مأموریت نیاز به دریافت دفترچه کارشناسی نداشته و از مزایای حقالزحمه این آییننامه برخوردار خواهند بود.
ماده ۶ – شرایط انتخاب اشخاص حقوقی
۱ – شرکتها و مؤسسات فنی، تخصصی، آزمایشگاهی، آموزشی و تحقیقاتی که بر طبق پروانه رسمی ایجاد و یا به ثبت رسیده باشد.
۲ – دارا بوده حداقل ۲ سال سابقه کار و تجربه مفید در زمینه تخصصی مورد درخواست و حسن شهرت
ماده ۷ – مدارک لازم
۱ – تصویر اساسنامه و آخرین تغییرات شرکت یا پروانه رسمی تأسیس از مراجع ذیصلاح
۲ – تصویر مدارک مبنی بر سابقه کار و تجربه مفید
فصل دوم – حدود اختیارات
ماده ۸ – ارجاع امر کارشناسی
مؤسسه میتواند در موارد لزوم انجام وظایف و خدمات کارشناسی موردنیاز خود را از طریق عقد قرارداد با اشخاص حقوقی و یا ارجاع آن به کارشناسان واجد صلاحیت حقیقی به ترتیبی که شرح خدمات موردنظر در آن درج و اعتبار مالی آن به تصویب رسیده باشد به کارشناس واگذار مینماید.
تبصره ۱:
در مواردی که کارشناسان استاندارد خدماتی را در رابطه با موضوع مؤسسه به مؤسسات و صنایع ارائه میدهند مکلفاند یک نسخه از گزارش عملکرد و کارشناسی خود را به دبیرخانه مؤسسه تسلیم نمایند.
تبصره ۲:
عملکرد کارشناسان استاندارد در تمدید، لغو موقت یا دائم پروانه کارشناسی آنان که توسط کمیسیون ماده ۴ این آییننامه صورت میپذیرد مؤثر میباشد.
ماده ۹ – تعیین کیفیت کالا
کارشناسان استاندارد حقوقی با داشتن امکانات آزمایشگاهی تشخیص کیفیت مورد تأیید مؤسسه میتوانند نسبت به تعیین کیفیت محصولات واحدهای تولید و کیفیت کالاهای صادراتی و وارداتی و صدور گواهینامه مربوطه اقدام نمایند.
فصل سوم – حقالزحمه
ماده ۱۰ – حقالزحمه کارشناس حقیقی و حقوقی
حقالزحمه اشخاص حقوقی بهموجب قرارداد فیمابین و حقالزحمه کارشناسان حقیقی برای انجام وظائفی که به آنان ارجاع میگردد بهقرار زیر میباشد.
الف: دارندگان درجه دکتری بازاء هر ساعت کار کارشناسی ۱۵۰% قیمت پایه
ب: دارندگان درجه فوقلیسانس بازاء هر ساعت کار کارشناسی ۱۲۰% قیمت پایه
ج: دارندگان درجه لیسانس بازاء هر ساعت کار کارشناسی ۱۰۰% قیمت پایه
تبصره ۱:
قیمت پایه هرسال توسط کمیسیون ماده ۴ این آییننامه تعیین و مبنای پرداخت حقالزحمه تا پایان همان سال خواهد بود بدیهی است قیمتهای تعیینشده برای هرسال بایستی به تأیید رئیس مؤسسه رسیده و نبایستی از تعرفه مربوط به حقالتدریس اعضای هیئتعلمی دانشگاهها و مراکز آموزش عالی در آن سال بیشتر باشد.
تبصره ۲:
مؤسسه میتواند بابت هزینه ایاب و ذهاب کارشناسان استاندارد به ازاء هر دو ساعت حداکثر معادل یک ساعت حقالزحمه رده کارشناسی مربوطه اضافه پرداخت نماید.
تبصره ۳:
حقالزحمه کارشناسان استاندارد شاغل در مؤسسه بهشرط انجام کار در خارج از ساعت اداری قابل پرداخت خواهد بود.
تبصره ۴:
حقالزحمه کارشناسان برحسب مورد پس از تأیید مقام واگذارکننده امر کارشناسی پرداخت خواهد شد.
تبصره ۵:
درصورتیکه انجام کار کارشناسی برحسب درخواست افرادی غیر از مؤسسه انجامشده باشد پرداخت حقالزحمه کارشناس به عهده درخواستکننده خواهد بود.
ماده ۱۱ – در اجرای ماده ۱۵ قانون اصلاح قوانین و مقررات مؤسسه آییننامه کارشناسان مؤسسه که در ۳ فصل و ۱۱ ماده و ۱۱ تبصره به استناد تصویبنامه شماره ۵۳۲۷/ت ۱۴۸ هـ مورخ ۱۵ /۲ /۷۲ هیئتوزیران در تاریخ ۴ /۷ /۷۵ به تصویب وزرا عضو شورای عالی استاندارد رسید و از تاریخ تصویب لازمالاجرا میباشد.